Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Што ќе ви се случи доколку изедете варен кочан?

Кочанот може да се подготви на многу начини, помешан со брашно дава база на разни видови тесто. Оваа златна намирница е составен дел од различни салати, сосови, варива…

Кочанот има голема прехранбена вредност: богат извор на витамини А, Б и Е, содржи антиоксиданси, добар е и во превенција на Алцхајмерова болест.

Оваа храна е одлична и во борбата против вишокот тежина.

Кочанот е без холестерол и содржи многу ниско ниво на заситени масти. Сепак посебни се предностите на варениот кочан:

– Го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести; Ја намалува апсорпцијата на холестерол во организмот; Ги држи под контрола дијабетес и хипертензија; Ја намалува можноста за враќање на хемороиди; Го регулира варењето на храната; Ги зајакнува коските; Дејствува позитивно на кожата и видот.