Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Обожавате пијалок со мраз или ајс кафе? После ова нема да помислите да пиете пијалоци со мраз…

На лето ништо не освежува како ладен пијалок со мраз. Меѓутоа, научниците имаат силни аргументи кои ќе ве натераат добро да размислите пред да нарачате сок со мраз во кафуле…

Коцките мраз со кои не послужуваат всушност се вистински темпирани бомби, односно нечиста вода преполна со бактерии. Во истражувањето кое е спроведено на Универзитет во Јужна Флорида учествувале студенти кои нарачале сок со мраз во еден ресторан, а потоа зеле иста количина вода од ве-це школката.

Разлики во количината на бактерии во пијалокот и водата од тоалетот речиси и да немало.

Преовладувала бактеријата ешерихија коли, како и фекални бактерии кои се одговорни за многу инфекции.

Причината е во тоа што ледоматите ретко или никогаш не се чистат, а келнерите мразот најчесто го земаат со раце и го ставаат во чашите.