Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Остар пад на дефицитот на тековната сметка на Турција во март

Дефицитот на тековната сметка на Турција во март се намали за речиси една десетина од минусот забележан во истиот месец минатата година, бидејќи забрзаниот пад на лирата и намалувањето на потрошувачката продолжија да го ограничуваат увозот.

Дефицитот во тековната сметка на земјата, како најголем показател за трговија и инвестиции, изнесуваше 590 милиони долари во март, објави денеска Централната банка на Турција, според агенцијата „Блумберг“.

Тековната сметка падна на 12,8 милијарди долари во март, од 17 милијарди долари во февруари.

Во март, лирата ослабе за 4,2 отсто во однос на доларот, додаде њујоршката агенција.

error: Соддржината е заштитена.