Во ерата на растечки цени и диви цени, не само во Босна и Херцеговина, туку и низ целиот свет, многумина го изоставуваат месото од нивното неделно мени.
Но, постојано растечкиот тренд во нутриционизмот ни кажува дека месните производи сè уште можат да се заменат. Од гледна точка на протеините, нутритивните статистики на говедското месо се прилично тешки за надминување: нутриционистите генерално препорачуваат јадење околу 30 грама протеини по оброк, а „порција од 3 унци говедско месо има околу 22 до 25 грама протеини“, вели Маја Фелер, регистриран диететичар со седиште во Бруклин, за Вог.
„Значи, тешко е да се најдат намирници што се споредливи во сите сегменти. Исто така, не е можно да се спореди храната од растително и животинско потекло, бидејќи тие можат да имаат различни количини на витамини и минерали – но протеините од растително потекло секогаш ќе имаат повеќе влакна во споредба со говедското месо или другите животински протеини.“
„Говедското месо е висококвалитетен протеин бидејќи го обезбедува комплетниот профил на аминокиселини што ви е потребен. Честопати не е комплетно во растителните протеини“, рече таа. Па, кога говедското месо ви изгледа премногу скапо, што треба да пробате наместо тоа?
Протеините не се единственото нешто што му е потребно на нашето тело за да функционира: тука се и влакната, ферментираната храна и друго. Но, ако во моментов го прескокнувате говедското месо – еве неколку алтернативи за да го одржите внесот на протеини.
Јогурт со висока содржина на протеини
Кога станува збор за јогурт, сакате тој да биде што е можно понеобработен.
„Грчкиот јогурт обично има значително повеќе протеини – честопати двојно повеќе – и помалку јаглехидрати од обичниот јогурт.“ Фелер вели дека јогуртот со висока содржина на протеини може да има помеѓу 25 и 40 грама протеини по порција, во зависност од тоа кој ќе го купите.
Туна
Конзервираната риба е навистина популарна во моментов, а Фелер го поддржува тоа, споделувајќи го фактот дека конзервираната туна може да има од 22 до 50 грама протеини по порција. Која е разликата? Ако е спакувана во масло или вода – туната спакувана во масло има поголема содржина на протеини од водата.
Тофу
Тофуто, темпето и едамамето се извори на железо, калциум и 12-20 г протеини на порција од 100 грама. Сите три доаѓаат од соја, која се смета за комплетен извор на протеини, обезбедувајќи му на вашето тело сите есенцијални аминокиселини што му се потребни.
Од друга страна, темпето содржи пробиотици, витамини од групата Б и минерали, како што се магнезиум и фосфор.
НАЈЧИТАНО НА ИНТЕРНЕТ...