21.8 C
Скопје
13. јули 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

Компанија што 16 години работи тука Мицкоски ја презентира како нова инвестиција

Компанијата „Вабтек МЗТ“ работи во Македонија уште од 2008. Мицкоски од САД објави дека американската компанија „Вабтек“ е новата странска инвестиција, која ќе вложи 35 милиони евра во земјава и со која ќе се отворат 100 работни места.

Американската компанија за сопирачки работи е дел од македонската економија веќе 16 години а дел од американската комора Ам-Чам уште од 2010 година и цело време произведува сопирачки за шински возила. Инаку компанијата има моментално финансиски предизвици и не може да ги сервисира кредитите.

Фирмата во Македонија е позната како „Вабтек МЗТ“ и се наоѓа во погоните на поранешниот Металски завод „Тито“ во Скопје.