39.8 C
Скопје
15. јули 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МЕТЕОCENTARМАКЕДОНИЈА

Како да се заштитите од можното невреме кое го најавуваат синоптичарите?

Синоптичарите најавуваат пороен дожд и можност за невреме на одредени места. Подготвивме неколку совети со цел да се заштитите.

Невремето со грмежи, град и обилен дожд може да биде многу опасно. Еве неколку важни совети за како да се заштитите и да го минимизирате ризикот:

Пред невремето:

 1. Следете ги временските прогнози:
  • Постојано информирајте се за временската состојба од доверливи извори како што се метеоролошките сервиси и апликации.
 2. Планирајте однапред:
  • Избегнувајте патувања и активности на отворено ако се предвидува невреме. Подгответе се за можни прекини на електрична енергија или прекин во снабдувањето со вода.
 3. Осигурајте го домот:
  • Осигурете ги вратите и прозорците. Преместете ги надворешните предмети, како градинарските мебел, во безбедно место.
  • Проверете дали олуците и одводите се чисти за да се избегне поплавување.
 4. Подгответе се за итни случаи:
  • Набавете итен комплет кој содржи батерии, светилки, прва помош, храна и вода. Осигурајте се дека имате наполети мобилни телефони и полначи.

За време на невремето:

 1. Останете во затворен простор:
  • Најбезбедно е да бидете во затворен простор. Избегнувајте прозорци и врати. Ако сте во возило, престојте во него, но не го допирајте металниот дел од автомобилот.
 2. Избегнувајте водени површини:
  • Не пливајте и не останувајте близу до реки, езера или базени. Водата може да спроведе електрична енергија од грмежите.
 3. Избегнувајте високи и изолирани објекти:
  • Не останувајте близу до дрва, столбови или други високи објекти кои можат да бидат погодени од гром.
 4. Исклучете ги електричните уреди:
  • Исклучете ги сите непотребни електрични уреди за да избегнете оштетување од гром или кратки споеви.

После невремето:

 1. Проверете за оштетувања:
  • По невремето, внимателно проверете го домот за евентуални оштетувања. Бидете внимателни со паднати жици или други опасности.
 2. Информирајте се за безбедносни совети:
  • Следете ги препораките од локалните власти и службите за итни случаи за дополнителни мерки на претпазливост или евакуација.
 3. Избегнувајте поплавени подрачја:
  • Не возете или шетајте низ поплавени области, бидејќи водата може да биде подлабока или побрза отколку што изгледа.
 4. Проверете ги снабдувачите:
  • Контактирајте ги снабдувачите на вода, гас и електрична енергија за да се осигурите дека се безбедни за употреба.

Дополнителни совети за заштита:

 • Заштита на луѓето:
  • Ако сте надвор и невремето ве фати неподготвени, најдете засолниште што е можно поскоро. Избегнувајте отворени полиња и повисоки места.
 • Заштита на домашните миленичиња:
  • Осигурете се дека вашите миленичиња се на безбедно место во домот и не се изложени на временските непогоди.
 • Заштита на вашето возило:
  • Паркирајте го возилото на заштитено место за да го заштитите од можни оштетувања од град.

Секогаш е важно да бидете добро информирани и подготвени. Безбедноста на вас и вашите блиски е на прво место.