11.8 C
Скопје
24. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

НЕ МОЖАТ ДА ГИ ПОДНЕСАТ: Змиите нема да ви се приближат на дворот ако имате 3 растенија во него

Змиите често се непожелни гости на нашите имоти. Уредувањето на самиот терен, односно живеалиштето е релативно едноставен начин да ја намалите можноста за населување во вашата градина.

Повеќето змии избираат ладни, влажни и темни живеалишта, како што се купишта дрва, даски или густа четка или висока трева. Имено, глувците и глодарите сакаат да ги избираат истите овие места. Со цел да се намали можноста за појава на змии, отстранете ги потенцијалните скривалишта и за предатори и за плен.

Редовно косете го тревникот и средете ги жива ограда, особено оние што растат блиску до земјата. Ставете камења и огревно дрво подалеку од градината и куќата, а уште поидеално на полиците. Исто така, чувајте ја храната за домашни миленици во затворени садови.

Ако вашиот двор или градина се склони кон змии, размислете да направите промени за да ги спречите овие штетници да влезат. Градирај редовно за да ги отстрануваш сите делови што се привлечни за змиите како што се остатоци, дупки и раст.

Намалете ја тревата за да ги елиминирате местата за криење на змиите. Размислете за инсталирање на ограда отпорна на змии направена од челична мрежа, пластична обвивка или мрежа. Ако поставите ограда, проверете дали е рамна со земјата и под агол нанадвор и е висока најмалку 100 cm и длабока околу 120 cm.

Користете материјали кои го отежнуваат лизгањето на змиите, како што се лисјата од зеленика, шишарки, лушпи од јајца и чакал. Можеби ќе сакате да размислите и за садење растенија кои одбиваат змии кои обезбедуваат природен пречка. Некои вообичаени примери вклучуваат невен, маточина и пелин.

Спонзорирано: