10.8 C
Скопје
5. март 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЗДРАВЈЕ

Кардиолог откри суптилен знак за срцев удар

Здравјето на срцето треба да биде наш приоритет. Повеќето се трудат да водат здрав начин на живот, но секогаш има простор за подобрување.

Различни фактори можат значително да влијаат на состојбата на здравјето на нашето срце, вклучувајќи ги навиките во исхраната, физичката активност и присуството на нездрави навики како што се консумирање алкохол и пушење.

Срцев удар се јавува кога протокот на крв во срцето е блокиран. Болката во левата рака и градите се добро познати симптоми на срцев удар, но експерт открил дека постои еден суптилен симптом кој често останува незабележан.

Сигнал за срцев удар
Кардиологот др. Шон Хефрон (Шон Хефрон) тврди дека гадењето може да биде сигнал за срцев удар, иако ретко се појавува како единствен симптом.

Така, кога чувствуваме непријатност во стомакот, нема потреба од паника бидејќи најчесто тоа е предизвикано од помалку сериозни проблеми како труење со храна, грип и слично.

Но, ако се појави гадење заедно со други симптоми, како што се отежнато дишење, забрзано отчукување на срцето, болка во градите или болка што се шири на други делови од телото, како што се вилицата или грбот, тоа може да биде причина за загриженост.

– Исто така, симптомите во желудникот може да зависат од тоа кој крвен сад во срцето е зафатен – објасни тој.

Различни симптоми
Иако гадење и повраќање за време на срцев удар се невообичаени, особено кај жените, мажите имаат поголема веројатност да доживеат металоиди, болки во грбот или болки кои потсетуваат на варење.

Важно е да ги препознаеме различните симптоми за да бидеме свесни за потребата од медицинска помош и да се грижиме за здравјето на нашето срце.

Спонзорирано: