-1.2 C
Скопје
10. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

Да го прославиме СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ како што треба! Домаќини, не заборавајте да ги кажете овие стихови додека го сечете колачот, тие ќе донесат СРЕЌА во вашата куќа

Во нашата земја, Аранѓеловден се слави како посебен ден посветен на Свети Архангел Михаил, заштитникот на воините и борците против злото. Овој ден, кој според јулијанскиот календар се паѓа на 21 ноември, има длабоко вкоренето значење во нашата традиција и култура. Празнувањето на Аранѓеловдан вклучува различни обичаи и ритуали, од кои еден е и пеењето на тропарот.

Овој обичај во денешно време е заборавен на големо жалење на сите нас и е многу важен дел од празнувањето на светецот. За утре правилно да го прославите Архангел, потребно е при сечењето на колачот да го рецитирате тропарот посветен на Свети Архангел Михаил.

Тропарите се кратки песни од неколку строфи, кои се посветени на главната тема на прославата (празник или светител). Основата на црковното пеење, тропарите се јавуваат како самостојни песни, но во најважната сложена форма на црковната поезија, каноните. Во минатото тропарите биле незаменлив дел од славата, додека денес се нешто поретки. Денес тропарите се пеат речиси само кога се сечат колачи во куќата.

Името доаѓа од грчкиот збор „тропарион“, што значи „превртување“ или „вртење“.

Тропарот обично се состои од еден стих или неколку стихови и често се повторува на крајот. Овие стихови изразуваат теолошка тема или химна и често се посветени на некој од светителите, празниците или настаните во христијанскиот литургиски календар. Тропарите ги користат верниците за да ја изразат својата вера, да го слават Бога и да се сеќаваат на важни настани од христијанската историја.

Во православната традиција, тропарите се составен дел на различни богослужби, вклучувајќи утрински и вечерни молитви, литургии, особено за време на празничните периоди или за време на празнувањето на светците. Некои тропари се фиксен дел од литургиските текстови, додека други се составени за одреден празник или посебна пригода.

Тропар посветен на Свети Архангел Михаил:

Небесните војски се архистрати,
те молам, интими ме недостоен,
да нè опкружи со твоите молитви,
покривот на крилјата на најнеобјаснивите твои слави,
не се чуваат
ревносно припаѓаат и плачат:
избави нè од беда, моќни службеници на повисоките сили.