23.8 C
Скопје
8. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

Совет кој вреди злато: Со овој едноставен трик ќе зготвите совршено јајце

Нема човек што не знае да вари јајца, само ставете ги во вода и ќе бидат готови за десет минути.

Иако често се случува јајцето да пукне поради преголема топлина, а кога тоа ќе се случи, протеинот протекува и вашиот оброк повеќе нема да биде здрав како на почетокот.

Можеби ќе ви изгледа чудно, но чепкалките се тие што ќе спречат белката да ви пукне дури и малку. Нема објаснување како функционира ова, но забележале дека методот секогаш функционира и дека многу професионални готвачи го користат.

Доволно е да се стават три до пет парчиња заедно во водата со јајцата, а откако ќе се изладат јајцата проверете дали се оштетени. Она што е дополнително особено важно е јајцата да не се варат на највисока температура, за јајцата да имаат простор да пловат.

За да спречите дополнително пукање на лушпата, додадете дополнителна сол и оцет во водата.