25.8 C
Скопје
1. октомври 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
БИЗНИС

Погледнете ја возраста на која работниците во Германија заминуваат во пензија: „Подолгиот животен век е предизвик…“

Вработените во Германија во просек се пензионираат подоцна – прагот за мажи е поместен на 64,4 години во 2022 година, во споредба со 64 во 2021 година.

Според податоците од германското пензиско осигурување, во 2001 година мажите во просек се пензионирале на 62 години.

Во последните дваесет години жените работат малку подолго од мажите, но минатата година се изедначија. Во 2021 и 2001 година работеле до 64 и 62 години, соодветно. Денес мажите многу подолго уживаат во пензија.

Во последните 10 години овој период е зголемен од 16,7 на 18,8 години во просек. Во исто време, старосната граница за пензионирање на жените беше продолжена за нешто помалку од една година, на 22 години.

Пензиското осигурување го припишува ова на подолг животен век: „Подолгиот животен век е позитивна работа, но е предизвик и за осигурувањето“.

Постепеното поместување на старосната граница за пензионирање на 67 години до 2031 година ќе го ублажи ефектот од подолгиот животен век на германските граѓани, соопшти осигурителната компанија.

Дополнително, се укинуваат одредени причини за предвремено пензионирање, со што ќе се зголеми просечната возраст на новите пензионери.