30.8 C
Скопје
13. јуни 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Димитар Ковачевски
МАКЕДОНИЈА

Сега нема редење вести, затоа сме на 38 место по слобода на медиумите а бевме на 118 место, вели Ковачевски

„Благодарение на тоа што никој денес не реди вести, благодарение на тоа што никој не праќа нарачани новинарски прашања, благодарение на тоа што секој новинар може да дојде слободно и да праша што сака на прес – конференција сме 38-мо место во светот по слобода на медиумите. Па споредете со 118-то место во времето на ВМРО-ДПМНЕ. Само во времето на мојата Влада 19 места сме напреднати за 1 година. Па такво напредување ниедна држава нема“, рече денеска претседателот на СДСМ и премиер, Димитар Ковачевски во македонското Собрание, во одговор на пратеничко прашање поставено од пратеникот Стојановски од ВМРО-ДПМНЕ

„Како почитуван пратеник Стојановски вие ќе го ослободите судството? Па погледнете го извештајот на Прибе, заробена држава стои во времето на ВМРО-ДПМНЕ. Кажете како ќе го ослободите и од кого вие ќе го ослободите судството. Кажете која демократија вие ќе ја враќате во државата кога државата сега по Фридом Хаус напредува благодарение на оваа Влада. Или ќе зборувате и за слобода на медиуми“. Според Извештајот на Репортери без граници во ваше време државата беше 118 место во Светот според слободата на медиумите. Цела држава слушаше како вести редите, која вест да била прва која втора. Па се потрошиле вестите, па во спортски вести да кажеш нешто за економија пошто нема место више во економски вести. ВМРО-ДПМНЕ ќе враќале демократија во државата, во судството и во медиумите, вели Ковачевски.

Како што додава, благодарение на тоа што никој денес не реди вести, благодарение на тоа што никој не праќа на новинари прашања, благодарение на тоа што секој новинар може да дојде слободно и да праша што сака на прес – конференција сме 38ми во свет.

„Па споредете со 118ти. Само во времето на мојата Влада 19 места сме напреднати за 1 година. Па такво напредување ниедна држава нема. И да знаете дека ќе бидеме уште подобри. Ниту јас ниту министрите ниту редиме вести, ниту пак бараме кога ќе се пополни со редењето да одат економски теми во спортска редакција. Па место да се збори за спорт да се збори за постигнувањата на Владата како правеле статуи во центарот на Скопје, е тоа беа вестите порано и вие тоа добро го знаете, рече претседателот на СДСМ и премиер Димитар Ковачевски“, завршува Ковачевски.