Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија

Вработените во УЈП на протест побараа покачување на платите за 30 отсто

Вработените на Управата за јавни приходи во Скопје, Тетово и во другите регионалните канцеларии излегоа на предупредувачки протест со барање за покачување на платите за 30 проценти.

Агрон Емини од синдикалната организација на УЈП, Регионална дирекција – Тетово, рече дека поднеле барање за покачување на платите, но сега сакаат незадоволството да го изразат на протест, односно со прекин на своите работни обврски.

„Протестот е организиран на ниво на цела Македонија, над 1.090 вработени има и повеќе од половина сме членови на синдикатот и затоа раководството на нашиот синдикатот одлучи да има протест. Лани пред да се планира буџетот имавме доставено и барање до министерот за финансии и до работодавецот за покачување на платите за 30 отсто и тоа барање е базирано врз основа на податоци статистички за покачување на потрошувачката кошничка и други параметри, кои се основ синдикатот ова да го бара, а сето ова исто така го предвидува и колективниот договор“, рече Емини.

Вработените велат дека се надеваат на позитивен исход, а во спротивно најавија дека ќе преземат порадикални чекори.

Можеби ќе ве интересира…

Бесими: Граѓанската обврзница е безризичен инструмент кој носи добри и безбедни приноси

2 јуни 2023, Скопје – Издавањето на граѓанската обврзница, како нов инструмент на пазарот, ќе даде можност на граѓаните да ги инвестираат своите пари и за тоа да добијат добри… Прочитај повеќе

Машините на терен – Почнаа работите на коридорот 8, постоечкиот автопат Тетово-Гостивар ќе се трансформира во автопатско решение со по три ленти во двата правци

Изградбата на стратешките инфраструктурни проекти е важна пред сè за подобрување на условите за живот на граѓаните, за обезбедување модерна и безбедна патна и железничка инфраструктура, за рамномерен регионален развој,… Прочитај повеќе

Оддржана констутивна седница на НАТТА

По одлуката на Управниот одбор на Стопанската комора на Северна Македонија за основање, се одржа конститутивна седница на која се формираше Националната асоцијација на туроператори и туристички агенции на Република… Повеќе

Регионалниот фонд за предизвици додели 2,72 милиони за шест македонски проекти за унапредување на стручното образование

Шест најуспешни проекти од Северна Македонија се предложени за финансирање во вториот повик на Регионалниот фонд за предизвици (РЦФ), со што се издвојуваат приближно 2,27 милиони евра за инвестиции во… Повеќе