Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија

Ковачевски: Имам исклучителна почит за Стојанче Ангелов

Премиерот уверува дека владата е стабилна и коалицијата брои 65 пратеници.

Според него, нормално е дека во рамки на коалицијата има политички партии со одредени ставови кои идеолошки или операционално се разликуваат од другите политички партии.

„На главните политички правци на владината коалиција сите имаат исто гледање и работат на остварување на истата цел, рече Ковачевски

-Партијата ДОМ имаше изјава во однос на изборниот модел, односно една изборна единица. СДСМ практично е првата партија која тој модел го стави во својата програма и која кажа дека се застапува за него. Од тоа не сме отстапиле и затоа е формирана комисија за ревидирање на изборниот закон, прво заради вметнување на забелешките на ОБСЕ и ОДИХР, а подоцна и во однос на изборниот модел. Таму ќе се отвори дискусија и за едена изборна единица, дали ќе има отворени листи и во однос на застапеноста на етничките заедници, како и други прашања за родовата застапеност, изјави Ковачевски во одговор на новинарско прашање пред почетокот на трибината што се одржува во скопското кино „Милениум“.

За Достоинство и нејзиниот лидер, Стојанче Ангелов, рече дека има исклучителна почит за нивниот претседател и за членовите на партијата.

-Ќе разговараме и во однос на законските решенија што ги предлагаат и нивната усогласеност со другите. Секогаш може да се изнајде заедничко решение, потенцира Ковачевски.