22.8 C
Скопје
29. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Имаат моќни значења: Ова се 3-те најубави машки имиња од Библијата

Неодамна, библиските имиња стануваат сè попопуларни, а младите родители со задоволство ги избираат за своите деца.

Ова се три машки имиња чија популарност трае со векови, а еве што значат:

Јаков
Преведено од хебрејски јазик, името Јаков првично потекнува од зборот „ја-акоб“ што значи „следбеник или придружник на Бога“, или од зборот „аќеб“ што значи пета и го подразбира споменатиот начин на раѓање на Јаков. , што е на неговиот брат „ја држел петицата на близнакот“ за да „дојде на свет“, пишува Новости.

Павле
Значењето на името Павле е „мал; мали; со низок раст, а обично ова име го добиваат оние момчиња кои се родени или со помала телесна маса или кои се родени „пред своето време“, па името Павле значи „оној со мала градба“; „оној што е низок“; „човек кој е мал по раст“.

Габриел
Пренесеното значење на името Гаврило обично е исто како и оригиналниот или „буквален“ препис на зборот „габриел“, а им се дава на оние машки деца што треба да бидат – „јаки или силни“; „моќни или големи луѓе“; „оние кои се силни и на кои Бог им дал сила“; „оние испратени од Бога да пренесат пораки до луѓето“; „оние дадени од Бога“; „оние на кои Бог им дал моќ и сила“; „Богомили“; „ангели“.