Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Бизнис

Вредноста на Твитер опадна: Вреди помалку од половина од она што Маск го плати

Твитер вреди помалку од половина од она што го плати Илон Маск пред шест месеци, бидејќи изгуби повеќе од 20 милијарди долари во вредност, според пресметките врз основа на протечената е-пошта од милијардерот.

Маск во меморандум до вработените во Твитер предложил дека вредноста на компанијата се проценува на помалку од 20 милијарди долари. Ова се споредува со 44 милијарди долари што ги плати за Твитер во октомври 2022 година.

Ненадејна девалвација на компанијата следи по турбулентното преземање на Маск. Неколку големи огласувачи ја напуштија платформата, а главниот извор на средства за купување на компанијата од страна на Маск, инвестициската компанија Фиделити, ја запиша вредноста на својот удел на 56 отсто.

Мерката за вредноста на Твитер се заснова на понудата за грант за акции на Маск, според Платформер и Информациите, кои први го објавија меморандумот.

Генерално користени како начин за поттикнување на вработените, грантови за акции се можност за купување акции што не можат да се продадат до одредено време, за разлика од опциите за акции што можат да се продадат по желба. Целта е да се поттикне персоналот да постигне целно вреднување до одреден момент за да може да ги продаде своите акции за готовина.

Бројот на вработени во Twitter е намален од околу 7.500 на околу 2.000 вработени, според податоците што Маск ги презентираше во декември.