22. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАКУЈНА

Мали тајни на големите мајстори: Ова е најдобриот начин да се готви грав

Кај нас гравот е едно од омилените традиционални јадења, а подготовката на гравот е најпребирлива пред готвењето и бара време.

Еден од начините правилно да се готви гравот е да го натопите во вода ноќта пред да го готвите, а следниот ден да го исплакнете двапати.

Ако ви се брза или едноставно сте заборавиле да го потопите гравот во вода претходната вечер, треба да земете поголемо тенџере во кое ќе ги ставите гравот и водата. Потоа се промешува, па се вади гравот што исплива, бидејќи нема да се свари, бидејќи е скапан. Остатокот се вари додека не зоврие.

После тоа, процедете го гравот, а потоа исплакнете, а потоа наполнете со нова вода. Оставете повторно да зоврие, па покријте и оставете да отстои 40 минути. За тоа време, гравот ќе набабри, како да сте го оставиле преку ноќ во вода. Повторно процедете, па прелијте со нова вода и оставете да зоврие.

Не додавајте сол додека се готви, бидејќи ќе потрае двојно повеќе. Гравот се посолува 5 минути пред да го исклучите. Гответе го околу еден час, проверете дали е меко пред да го исклучите.