22.8 C
Скопје
5. јули 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија

Бугарската православна црква влегува во канонско единство со МПЦ, но ќе размислувала за името на нашата црква

Бугарската православна црква информираше дека влегува во канонско и евхаристиско заедништво со македонската црква, нарекувајќи ја Православна црква на Северна Македонија.

БПЦ наведува дека ќе го разгледува името на црквата, притоа не споменувајќи во објавата Македонска православна црква – Охридска Архиепископија.

„Бугарската патријаршија со благодарност кон Бога и духовна радост ги поздравува одлуките за подигање на расколот и стапува во канонско и евхаристиско заедништво со Православната црква на Северна Македонија. Останува да се разгледа името на православната црква во Северна Македонија“, велат од бугарската патријаршија.