Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
АвтоЦентарБизнис

Од 1 мај нови етикети на гумите во ЕУ

Од 1 мај Европа прва во светот ќе почне да користи етикети за триење на мраз за гумите на кои ќе има QR-код.

Етикетите ќе се менуваат низ цела ЕУ и се задолжителни за гумите произведени по април годинава, додека новите етикети постепено ќе почнат да се појавуваат на гумите што се продаваат.

Целта е новите етикети да им помогнат на возачите да споредуваат различни гуми и да ги насочуваат да изберат побезбедни и еколошки гуми, пренесува „Ауто магазин“ .

Универзалните гуми, летните гуми и зимските гуми без шилци кои се продаваат во ЕУ ги добија своите први ЕУ-етикети во 2012 година, а беа задолжителни за гуми за патнички автомобили, џипови и комбиња.

Потребните информации вклучуваат отпор при тркалање, запирање на влажен коловоз и ниво на бучава.

Етикетите сега се менуваат така што информациите мора да опфаќаат и триење на снег и мраз, со ажурирана претходна скала и додаден QR-код, и ова барање не се однесува на зимски гуми со шилци.

Гумите за камиони и автобуси нема да имаат симбол за триење на мраз.

QR-кодот е нова ставка на етикетата на гумите што овозможува пристап до широка база на податоци што собира информации за сите гуми достапни на европскиот пазар.

Етикетите на гумите дополнително ќе се прошират во иднина за да се означи абењето и километражата на гумите.