-3 C
Скопје
22. јануари 2021
Centar.mk – Дознај сѐ!
Бизнис

Од утре исплата на правата од социјална, детска и цивилна заштита

Од утре, 5 јануари 2021 година (вторник), почнува исплатата на паричните права од социјална заштита, заштита на децата и цивилна заштита (сите парични прва) за декември 2020 година.

Со цел да се избегне метеж пред банките и да се овозможи поголема заштита на корисниците на парична помош во услови на опасност од Ковид-19, исплатата ќе се спроведе во две групи, во филијалите и експозитурите на банките во согласност со утврдениот распоред по азбучен ред, според првата буква од презимето, и тоа:

– 5.1.2021 (вторник) – А, Б, В, Г, Д, Ѓ, Е, Ж, З, Ѕ; И, Ј, К, Л, Љ

– 8.1.2021 (петок) – М, Н, Њ, О; П, Р С, Т, Ќ, У, Ф, Х, Ц, Ч, Џ, Ш

Корисниците на парични права, кои поседуваат дебитна картичка, ќе може да подигнат готовина на банкоматите на банките, да ги користат средствата за безготовински плаќања во продажната мрежа или преку електронско и мобилно банкарство од 5 јануари 2021 година.

Министерството за труд и социјална политика потсетува на обврската за носење маска и одржување физичко растојание од два метра.