Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Страшната вистина за газираните сокови

Стручњаците предупредуваат дека редовната и долготрајна консумација на газирани сокови може да влијае врз работата на мозокот.

Големите количини на шеќер во газираните сокови доведуваат до хиперактивност и до измени во работата на мозокот.

Вакви измени се случуваат во случај на карцином или Алцхајмер.

Тестирањата се направени кај стаорци и се верува дека шеќерот во газираните напитоци многу слично влијае и врз човечкото здравје.

„Во повеќето западни општества е загрижувачки растот на количината во која се консумираат газираните сокови. Многу личности преку ваквите напитоци внесуваат и огромен број на калории. „Нашето истражување сега покажува дека газираните сокови влијаат врз промените во мозокот“, истакнала една од научниците, Џејн Френклин.

error: Соддржината е заштитена.