2. август 2025
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

ДРЕВЕН ИНДИСКИ РЕЦЕПТ: „Lassi“ напивката штити од цревни инфекции и го лади телото

Основната состојка на оваа напивка е јогуртот, одличен извор на корисни бактерии кои можат да не заштитат од бројни летни инфекции. Покрај тоа, оваа напивка го освежува и го лади телото.

Со редовна консумација на јогурт ја подобрувате рамнотежата на цревната микрофлора. Затоа најдобро е да го пиете после јадење или доцна попладне. Ако се прашувате што е разликата помеѓу „lassi“ напивката и јогуртот, одговорот лежи во лесното варење. Јогуртот е мастен, додека оваа напивка е лесна.

Како да направите „lassi“:

Со жица за матење мешајте свеж и ладен јогурт додека не стане кремаст. Додајте исто толку вода или вода измешана со малку млеко. Ставете малку мед за засладување.

Како би ја зголемиле хранливата вредност, можете да додадете и прстофат шафран или кардамом.

Овој пијалак е многу добар за ладење на телото, богат е со витамини, особено со витамин Б12.

За солена верзија можете наместо мед да ставите прстофат сол, во комбинација со зачини како мелен ѓумбир, кумин, коријандер.

Можеби ќе ве интересира

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК

Од кујната на Давор: Како да подготвите посен колач со новиот оризов напиток од Виталиа?

C +