16.8 C
Скопје
22. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

Секој што ќе остави животно оди во затвор: во Хрватска во сила измени на Кривичниот законик

Во Хрватска денеска стапија во сила измените на Кривичниот законик, а со нив и долгоочекуваните позитивни промени во заштитата на животните, јавува N1.

Напуштањето домашно милениче, домашно или диво животно се пријавува во полиција или општински државен обвинител. Казната е до една година затвор или до две години ако напуштањето предизвикало смрт на животното или биле напуштени поголем број животни. Казните за кривично дело убивање и мачење животни се зголемуваат до затворска казна до две години или до три години доколку овие дела се сторени од личен интерес. Исто така, на малтретирачите и на убијците на животни отсега може да им се изрече мерка за безбедност, забрана за чување и стекнување животни во период од една до пет години, јавува N1.

„Исклучително сме му благодарни на Министерството што ги прифати нашите предлози и со тоа направи историски исчекор во заштитата на животните во Хрватска, кој позитивно ќе се одрази насекаде во светот. Целта ни беше да вклучиме одредби, кои ќе дејствуваат превентивно, а сега е важно сите да постапиме за да се имплементираат во пракса“, велат од „Анимал френдс“.

Од таму објаснуваат дека граѓаните повеќе нема да чекаат да видат дали ветеринарната инспекција ќе одговори на пријавата за напуштање, туку лицето што го напуштило животното може веднаш да биде пријавено во полиција.

„Тоа ќе ја забрза постапката и ќе го олесни докажувањето на делото на напуштање. Исто така, ќе ги одврати луѓето да ги напуштат животните бидејќи знаат дека ризикуваат затворска казна. Очекуваме и секој да размисли пред да набави животно дали има доволно пари, време и знаење да се грижи за него со години. Тие ќе бидат поодговорни за контролата на размножувањето и кастрирањето на животните наместо да ги напуштат кученцата и мачињата“.

Од друга страна, според оваа организација, тие ги охрабруваат градовите и општините да работат паралелно за да се спречи напуштањето на животните.

Спонзорирано: