12.8 C
Скопје
16. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

Град во Америка забрани продажба на тутун на сите родени во 21 век

Градот Бруклин, Масачусетс донесе необична уредба со која се забранува продажба на тутун на сите родени во 21 век, што се гледа како можен модел за другите градови со надеж за понатамошно сузбивање на цигарите и тутунските производи.

Таа локална уредба – прва од ваков вид во САД – беше донесена од Бруклин уште во 2020 година и беше потврдена од Врховниот суд на Масачусетс минатата недела, отворајќи ја вратата за другите заедници да донесат слични забрани кои, со децении од сега, ќе го забранат откупот на тутун.

Правилото, кое забранува продажба на тутун на сите родени на или по 1 јануари 2000 година, стапи на сила во 2021 година во градот со околу 60.000 жители во близина на Бостон.

Според законот во Масачусетс, потпишан од поранешниот републикански гувернер Чарли Бејкер во 2018 година, на сите помлади од 21 година веќе му е забрането да купуваат какви било тутунски производи во државата – цигари, пури и електронски цигари.

Поддржувачите на мерката Бруклајн посочуваат дека државниот закон го признава овластувањето на локалните заедници да донесуваат сопствени мерки за ограничување на продажбата на штетни производи.

Критичарите на уредбата, вклучително и сопствениците на продавници кои остваруваат значителен дел од својот приход од продажба на тутунски производи, не се согласуваат тврдејќи дека законот е во спротивност со државниот закон од 2018 година кој им дозволува на оние од 21 година и постари да купуваат тутунски производи, и градската уредба ќе воспостави две групи возрасни: една што може да купи цигари и една што не може.

Спонзорирано: