16.8 C
Скопје
22. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

Недостигот на дожд предизвикува проблеми во Италија

Ќебе од смог го покрива Милано, празни цистерни се печат на Сицилија, а производството на вино во Пиемонт опаѓа бидејќи недостатокот на дожд низ Италија го влошува загадувањето и предизвикува суши.

Во вторникот во Милано и во осум други градови низ Ломбардија беа забранети автомобилите со гас, откако индустрискиот регион во северна Италија регистрираше високо ниво на загадување со честички опасни по здравјето.

Регионот, дом на многу интензивни сточарски фарми, исто така го забрани вообичаеното прскање со животински отпад на полињата, практика што предизвикува високо загадување со нитрати.

Северна Италија со години е рангирана меѓу најзагадените области во Европа. Дел од проблемот на Ломбардија е географски – таа е во долина меѓу планини, што значи дека е слабо проветрена.

Но, активистите за чист воздух велат дека овој недостаток премногу често се користи како изговор од властите за високо ниво на загаденост на воздухот. Високо ниво на честички е регистрирано и во главниот град Рим. Регионите низ Италија страдаат од суша или сериозен недостиг на врнежи. Нивото на снег падна и на Алпите и на Апенините.

Еквивалент на снежна вода во Италија – еквивалентно количество вода складирана во снежниот пакет – падна за 64 отсто овој месец во однос на претходната година, според Истражувачката фондација CIMA.

Спонзорирано: