5.8 C
Скопје
4. март 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

Хорор во Белград: Момчиња монтирале фотографии од тинејџерки и учителки и од нив правеле порнографски содржини

Тинејџерки во две основни училишта во Нов Белград, како и нивните учителки, биле жртви на употребата на специјална програма. Благодарение на родителите на девојчињата, полицијата влезе во трага на оние кои злоупотребувале слики и видеа и ширеле порнографски содржини. Како што дознава белградски хроник, станува збор за 13-годишниците.

Фотографија на лице како за лична карта, снимка од само неколку зборови украдени од објави на социјалните мрежи, се доволни за да се создадат компромитирачки порнографски видеа и фотографии со помош на вештачка интелигенција.

Кои се најчестите жртви?
За жал, жртви се претежно девојчиња и наставници во основните и средните училишта. Неодамна беше откриено дека за ова се одговорни ученици од две основни училишта во Нов Белград.

Ученичките со кои разговараше репортерот на РТС велат дека по ваквите случаи, девојчињата се отфрлаат во општеството, иако тоа не се нивни вистински слики.

– Познавам една девојка која сакаше да го направи најлошото, но потоа се пресели во друг град, бидејќи не можеше да го поднесе притисокот што го трпеше од нејзините врсници, семејството, пријателите – рекол еден од студентите.

На социјалните мрежи или преку Вибер се објавуваат лажни фотографии, како и име и телефонски број на една личност. На момчињата тоа им изгледа како шега, а на девојчињата им носи големи неволји од кои тешко се опоравуваат. Постојано се заборава дека откако ќе се објави на Интернет, останува таму засекогаш.

– Секој случај беше откриен бидејќи родителите беа тие што ги гледаа тие фотографии. Тие фотографии често се разменуваат во групите на Вибер каде се присутни ученици и родители, земале телефон да видат што прават нивните деца на телефон, имале можност да ги видат тие фотографии и тие биле тие кои ги пријавиле овие ситуации во училиштата – истакнува Катарина Јонев, експерт за сајбер безбедност.

Секој кој има профил на социјална мрежа, објавува фотографии или видеа, може да стане жртва на злоупотреба на технологијата.

Има софтвер кој може да се користи за создавање компромитирачки клипови, а на некои платформи има и инструкции за тоа кои линкови да се користат.

Родителот може да одговара и кривично
Полицискиот мајор Никола Богуновиќ од Службата за борба против високотехнолошкиот криминал посочува дека кога ќе добијат пријава, или од наставниот кадар или од родители, што е почест случај, постапуваат што е можно поитно.

-Пред се да се обратиме до сопственикот на податоците на корисникот, без разлика дали станува збор за странска компанија, а сепак имаме исклучителна соработка со меѓународни субјекти, како Европол или Интерпол, со кои секојдневно соработуваме, токму во идентификацијата. на сторителите на овие кривични дела. Се разбира, се закануваат сериозни кривични казни. Она што е важно да се напомене е дека дури и кога станува збор за деца кои можеби не се кривично одговорни, имало случаи кога родителот ја сносел кривичната одговорност – објаснува Богуновиќ.

Затоа, доколку тоа се случи, децата не треба да молчат, туку веднаш да им кажат на родителите, а тие да пријават во полиција.

Исто така, важно е родителите да го контролираат телефонот на своето дете и, доколку најдат порнографска содржина, да го пријават во училиштето, како што се случи во Нов Белград.

Порано беше потребно големо ИТ знаење, денес одредени платформи се доволни, па на социјалните мрежи секојдневно се објавуваат порнографски содржини. Секое е кривично дело, а Обвинителството досега гони повеќе од 500 лица, пишува РТС.