4.8 C
Скопје
28. ноември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

Францускиот Сенат усвои закон за контрола на имиграцијата

Францускиот Сенат или Горниот дом на парламентот во вторникот го усвои нацрт-законот за имиграција.

Нацрт-законот, кој има за цел да ја контролира имиграцијата со заострување на мерките и олеснување на властите да ги депортираат странците кои вршат кривични дела, беше усвоен со 210 гласови „за“ и 115 „за“.

Со него ќе се воведе годишна квота за бројот на пристигнувања на мигранти, која ќе ја утврдува парламентот.

Проектот има за цел да го заостри процесот на обединување на семејството, сузбивање на државната медицинска помош и барање, меѓу другото, познавање на францускиот јазик како услов за добивање дозвола за престој.

Усвојувањето на законот во Националното собрание, односно долниот дом, не е загарантирано со оглед на тоа што ниту една партија нема мнозинство.