-1.2 C
Скопје
10. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

Средба на македонската и косовската Комисија за надворешна политика

Делегација на Комисијата за надворешна политика и дијаспора на Собранието на Рeпублика Косово, предводена од претседателката Арбереше Криезиу-Хисени и членовите, денеска во Собранието на Република Северна Македонија остварија средба со Комисијата за надворешна политика.

Од македонска страна со средбата претседаваше претседателот на Комисијата, Антонијо Милошоски, а беа присутни и членовите: Ане Лашкоска, Драган Ковачки, Иванка Василевска, Халил Снопче, Арта Биљали-Зендели и Мерита Колчи-Коџаџику.

Милошоски изрази благодарност за посетата на косовската делегација и особено задоволство од развојот на односите и соработката меѓу двете земји, кои се одликуваат со висок степен на пријателство и заемна посветеност за градење и зацврстување на добрососедските односи.

Во своето излагање тој се фокусираше на моменталната политичка ситуација, интеграцијата на земјата во Европската Унија, прашањето за уставните измени, одржувањето на претседателските и парламентарни избори следната година, како и предизвикот со кој се соочуваат земјите во Регионот, а тоа е иселувањето.

Претседателката Арбереше Криезиу-Хисени, упати благодарност за оваа прва средба на двете комисии заедно, како и за досегашната поддршка за Косово, двете држави немаат отворени прашања и од 2008 година билатералните односи бележат унапредување и зајакнување.

Криезиу-Хисени е согласна дека имиграцијата останува заеднички предизвик за двете земји и се очекува нејзино зголемување по стапување на визната либерализација за Косово од 1 јануари следната година, затоа е потребно да се донесе заедничка стратегија по оваа прашање за земјите од Западен Балкан и поддржана од ЕУ.

Пратеникот Халил Снопче беше дециден дека албанската заедница во Северна Македонија е на линија со државните интереси и нема друга алтернатива освен зачленување во заедницата на ЕУ, како што сме рамноправна членка на НАТО алијансата.

Овие средби на парламентарно ниво особено ги цениме, бидејќи секогаш учиме едни од други – посочи Арта Биљали-Зендели.

Како две држави имаме слични проблеми и предизвици – рече Даниела Колева, која иницираше дискусија по однос на прашањата за унапредување на жените во политиката и дали Косово ја има имплементирано демократијата, како и други достигнувања на Косово на кои присутните разменија мислење и искуства.