-1.2 C
Скопје
10. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

Град Белград им дава до 109 илјади динари на семејствата кои имаат тројки, четворки, петорки, шест и двојни близнаци

Сите родители на тројки, четворки, петорки, шест и двојни близнаци имаат право на постојан паричен надоместок од касата на Град Белград, кој се исплаќа еднаш годишно.

Секретарот за социјална заштита на град Белград, Петар Јордановиќ вели дека на родителите ќе им се исплаќаат од една до три просечни плати, а пријавувањето е започнато.

– Градот Белград преку Секретаријатот за социјална заштита им дава парична помош на родителите кои имаат тројки, четворки, петорки, шестобраќа и двојни близнаци. Паричната помош изнесува една просечна плата на Град Белград, околу 109.000 динари. Децата од предучилишна возраст земаат една просечна плата, основците две, а средношколците три – изјави Јордановиќ за ТВ Прва и додаде:

– Пријавувањето се врши во Центрите за социјална работа во општините каде што се сместени семејствата. Ова е убава акција со оглед на тоа што минатата година имавме 108 семејства кои добија ваква помош, односно околу 345 деца. Градот одвои средства и на некој начин им помага на семејствата барем малку да им олеснат.

Се поставува прашањето дали имаат право на помош родителите кои имаат три, четири и пет деца на различна возраст.

– Ова не важи за семејствата кои имаат три деца, туку за семејствата кои имаат тројки, четворки, двојни близнаци. Се уште не сме имале петки и шестки, но се надеваме дека ќе има. Решението и исплатите се многу брзи. Неодамна е добро регулирано дека сите решенија кои пристигнуваат за секаков вид услуга што ја дава Секретаријатот за социјална заштита се исплаќаат многу брзо. Немаме рок до кога треба да аплицирате, но и да има, никому нема да му биде ускратена таква помош – рече Јордановиќ.