16.8 C
Скопје
25. септември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

ГЕРМАНСКИ ПРАВИЛА: Ако го направите ова во стан може да добиете казна до 5.000 евра

Според законот, ноќниот полициски час во Германија е на сила од 22 часот.

Ако станарите прават многу врева во станот во текот на ноќта, може да бидат казнети.

Потрошувачите може да се соочат со казни ако музиката е гласна.

Потрошувачката платформа „bussgeld-info.de“ наведува дека непочитувањето на времето за одмор во недела и државни празници, како и ноќе после 22 часот, може да се казни со парична казна до 5.000 евра. Во зависност од сојузната држава и општината, ноќниот одмор трае до шест или седум часот наутро следниот ден.

Гласната музика која доаѓа од станот се смета за бучава, а со тоа и за нарушување на мирот.

Ваквото нарушување на мирот се смета за административен прекршок.

Според законот, оние кои предизвикуваат бучава мора да очекуваат висока казна. Прифатливото ниво на бучава од музика во станот е околу 30 децибели. Меѓутоа, доколку оваа одредба постојано се надминува, бучавата може да се смета за нарушување на мирот.

Употребата на чекани, дупчалки и други алатки може да предизвика многу бучава, затоа избегнувајте да вршите поправки и градежни работи после 22 часот.

Бидејќи употребата на алат значително го надминува нивото на бучава во просторијата, граѓаните треба да го реновираат станот надвор од временските периоди предвидени за одмор за да избегнат евентуална казна.

Перење алишта и вакуумирање после 22 часот, можни се и казни доколку има многу бучава.