23.8 C
Скопје
24. јуни 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

Рибари во Јадранот уловиле голема бела ајкула: „Ако ја забележите, смирете се, оддалечете се…“

Рибари уловиле голема бела ајкула во Јадранското Море кај Рогозница и ја продале. Експертите предупредуваат дека оваа постапка е крајно опасна, а на фејсбук-групата „Жив свет на Јадранското Море“ познатиот хрватски морски биолог Петар Кружиќ им порача на рибарите да не ги продаваат уловените ајкули бидејќи таквите наоди се исклучително вредни не само за Јадранот туку за целиот Медитеран. Кружиќ истакна дека е потребно уловените единки да се проследат до Институтот за океанографија и рибарство.

Како што рече, рибарите уловиле млад примерок на голема бела ајкула (carcharodon carcharias), заштитен вид, во близина на Рогозница, а потоа евтино ја продале.

Кружиќ проценил дека се работи за млада единка долга 1,5 метар и дека, најверојатно, се работи за случаен улов.

Но, се поставува прашањето зошто рибарите не го пријавиле тој улов во надлежната институција, туку го продале во ресторан, а претходно се фотографирале со него.

Тоа е заштитен вид, а популацијата на ајкулите континуирано се намалува, се вели во најновиот извештај на ВВФ.

Ален Солдо, редовен професор на Универзитетскиот оддел за морски студии на Универзитетот во Сплит, рече дека оваа ајкула не живее трајно на Јадранот, но повремено залутува за храна, главно туна.

„Последниот напад на голема бела ајкула врз човек беше кај Вис во 2008 година и не беше фатален“, рече тој.

Професорот Солдо за Н1 истакна дека во Јадранот живеат 33 вида ајкули, од кои три се потенцијално опасни, меѓу кои и големата бела.

„Атлантската ајкула е резидентен вид, таа е претежно на отворено море и е помалку достапна за риболовната опрема“, рече тој.

Фране Мадирака, докторанд на Универзитетот во Хамбург, рече дека ова е многу големо откритие и дека се работи за млад примерок.

„Се појавува во Јадранот. Ова е многу големо животно, љубопитно е, ако види човек, може да му пријде и да провери за што се работи. Ајкулите, генерално, не ги напаѓаат луѓето за храна“, рече тој.

Тој додаде дека доколку видите таков поединец, треба да држите дистанца и да покажете почит.

„Треба да се смирите, да одите на безбедно, да не правите врева во морето. Исто така, треба да стоиме вертикално во морето бидејќи хоризонталата сугерира дека сме ранливи“, рече тој.

Мали се шансите мајката на заробениот поединец да е некаде во близина, вели Мадирака и додава дека младите ајкули се движат сами и дека поединецот е веќе одвоен од семејството. Тој наведува дека возрасните растат до 6-6,5 метри.