23.8 C
Скопје
2. октомври 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Војна во УкраинаСВЕТ

Велика Британија ќе го прогласи „Вагнер“ за терористичка организација: 14 години затвор им се заканува на членовите на групата

Руската платеничка група „Вагнер“ ќе биде прогласена за терористичка организација од страна на британската влада, соопшти Министерството за внатрешни работи, со што ќе биде незаконски да се биде член или да се поддржува групата.

Нацрт-наредбата што треба да биде поднесена пред парламентот ќе дозволи имотот на „Вагнер“ да биде категоризиран како терористички имот и да биде запленет, се вели во соопштението на Министерството.

Британската министерка за внатрешни работи, Суела Браверман, ја опиша групата како насилна и деструктивна додавајќи дека „Вагнер“ дејствуваше како воена алатка на Русија и Владимир Путин во странство.

„Тие се терористи, обични и едноставни и оваа наредба за забрана го покажува тоа јасно во законот на Обединетото Кралство“, рече таа.

Наредбата се очекува да стапи во сила на 13 септември по што ќе биде кривично дело припадноста или промовирањето на групата, организирање или обраќање на нејзините состаноци и јавно носење на нејзиното лого, а казната за ова ќе биде 14 години затвор.