23.8 C
Скопје
2. октомври 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

Бунт во затворите во Еквадор: затвореници држат како заложници 57 чувари и полицајци

Затворениците од шест казнено-поправни установи во Еквадор држат како заложници 57 чувари и полицајци како одмазда за операцијата на државните вооружени сили во затворите, објави вчера еквадорската затворска агенција (СНАИ) за последното поглавје од насилството во затворите во оваа јужноамериканска земја.

Среде еднодневното насилство предизвикано од две бомби со автомобили во Кито, СНАИ соопшти дека седум полицајци и 50 затворски чувари биле „приведени во шест притворски центри“, без да даде дополнителни детали. Министерот за внатрешни работи Хуан Запата претходно изјави дека сите чувари биле земени како заложници во затворот Куенка (на југозапад), каде што затворениците протестираат од средата против полицискиот притисок во затворот.

Земањето заложници „би било одговор на криминалните групи на полициските интервенции во казнените центри во земјата, чија цел е откривање на забранети предмети што се користат за време на насилство“, прецизира СНАИ.

Во средата, стотици војници и полицајци извршија операција за пребарување на оружје, муниција и експлозиви во затворот во Латакунга (југ), еден од најголемите во земјата и место на чести смртоносни судири меѓу затворениците. Според СНАИ, „се преземаат голем број акции за воспоставување ред во затворскиот систем“ со помош на армијата и полицијата.

Еквадор е зафатен од затворски немири од 2021 година, кои резултираа со смрт на 430 затвореници. Владата ги припишува на конфликтите меѓу нарко-бандите кои водат војна за власт во казнено-поправните установи во земјата и ги користат како бази за нивните операции. Претседателот Гиљермо Ласо се бори со зголеменото насилство во земјата што се користи како транзитна точка за кокаинот кој се упати кон Европа и САД.

Соочен со бранови на тековно затворско насилство во кое се вклучени банди поврзани со мексикански или колумбиски картели, претседателот Ласо прогласи вонредна состојба во целиот систем на 24 јули за 60 дена. Станува збор за мерка која овозможува специјално испраќање на војската во затворите.