19.8 C
Скопје
28. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

СЗО: преоптеретени со итни случаи во светот

Сè поголемиот број итни случаи на јавно здравје ширум светот, од Ковид-19 до колера, ја преплави Светската здравствена организација.

Ова беше објавено денеска при презентацијата на извештајот на СЗО.

Валид Амар, кој претседава со комитетот за итни случаи на СЗО, во обраќањето на годишниот состанок на здравствената агенција на ОН рече дека празнините во финансирањето и персоналот се зголемуваат поради зголемениот број барања.

Од март оваа година, СЗО одговорила на 53 итни случаи на високо ниво, се вели во извештајот на Комитетот.

Тие вклучуваат пандемијата на Ковид-19, епидемии на колера и Марбург во Екваторијална Гвинеја и Танзанија, како и хуманитарни итни случаи како земјотреси во Турција и Сирија и поплави во Пакистан.

Во извештајот се забележува и дека климатските промени го зголемуваат бројот на вонредни ситуации како што се поплави и циклони, а сите тие имаат здравствени последици.

Воедно, основниот буџет на програмата за вонредни ситуации за 2022-2023 година, е покриен со само околу 53 отсто од сумата, се вели во извештајот, кој бара постабилно финансирање.

СЗО и земјите-членки се обидуваат да го реформираат начинот на кој агенцијата на ОН и земјите-членки реагираат на здравствените итни случаи, како и да обезбедат финансирање за СЗО.

Земјите-членки вчера одобрија нов буџет кој вклучува 20 отсто зголемување на нивните задолжителни такси.

Извештајот, исто така, ја повика СЗО да обезбеди поголема ефикасност: во Малави, четири различни тимови за итни случаи реагираа на колера, ковид-19, детска парализа и поплави на начини кои можеби се преклопувале, се вели во извештајот.