Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
фото: Министерство за внатрешни работи на Србија
СветТОП ВЕСТИ

Продолжи наставата во „Владислав Рибникар“, родителите бараат да заврши учебната година

Републичката просветна инспекција започнува вонреден увид во работата на училиштето „Владислав Рибникар“ во Белград, соопшти Министерството за образование.

Наставата продолжува и денеска со скратена настава, без оценување. Во училиштето во секоја смена ќе бидат присутни по шест полицајци.

Дел од родителите бараат да заврши учебната година за „Рибникар“ и бараат одговор на многу прашања кои се уште не се одговорени. Децата кои не сакаат или не можат да продолжат да присуствуваат ќе можат да останат дома, со писмо од родителите и нема да имаат неоправдани отсуства.

Вчера во училиштето се одржа состанок на родителската група на VII-2, одделението каде се случи трагедијата на 3 мај, со повеќе министри и претставник од кабинетот на премиерот.

Тие дојдоа во училиштето со одговори на барањата на родителите, но одложено е соопштувањето за следната седница. Родителите го повторија барањето наставата да биде прекината и учебната година да заврши на 3 мај.

На состанокот, кој траеше нешто повеќе од два часа, присуствуваа министерката за правда Маја Поповиќ, министерката за семејна грижа Дарија Кисиќ, советникот на премиерот Младен Башиќ, државниот секретар во МУП Жељко Бркиќ, државен секретар на Министерството за здравство Мирсад Ѓерлек.

Над 200 родители на деца од „Рибникар“ се приклучија на иницијативата за итно прекинување на наставата во постојниот објект на тоа училиште и завршување на работната учебна година на 3 мај, кога ученик од седмо одделение уби девет ученици и чуварот на тоа училиште.