Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

Крадците на богатство од музејот во Дрезден прогласени за виновни, украле дијаманти вредни 113 милиони евра

Судот во Германија денеска осуди петмина мажи на неколку години затвор за нивната вмешаност во грабежот на скапоцен камен во 2019 година во музејот во Дрезден, во кој се наоѓа една од најголемите европски уметнички колекции.

Тоа се смета за еден од најголемите грабежи во историјата.

Накитот украден за време на кражбата во музејот вклучува повеќе од 4.300 дијаманти проценети на повеќе од 113 милиони евра.

Меѓу нив бил и полскиот орден на белиот орел и раскошната дијамантска дијадема. Сепак, полицијата соопшти дека повеќето од украдениот накит е пронајден.

Шест Германци, сите на 20-ина години, се обвинети за тешка кражба и подметнување пожар.

Пет члена на едно семејство се осудени на казни од четири години до четири месеци и шест години и два месеца. Ослободен е шестиот член на семејството.

Обвинителите рекоа дека мажите претходно пресекле дел од шипката на прозорецот и повторно ја прикачиле за да влезат во зградата што е можно побргу за време на грабежот.

Украдената колекција од Дрезден била составена во 18 век.

Колекцијата го преживеа бомбардирањето на сојузниците во Втората светска војна.