13.8 C
Скопје
31. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

Уганда воведува смртна казна за „отежната хомосексуалност“

Парламентот на Уганда усвои нова верзија на законот против ЛГБТ заедницата, со која беше отстранет делот што го прави кривично дело прогласувањето на некого за припадност на таа заедница, но ја заостри казната за практикување хомосексуалност.

Претседателот Јовери Мусевни минатиот месец го испрати предлог-законот во Парламентот, барајќи промени што ќе прават разлика помеѓу луѓето кои се декларираат како ЛГБТ и всушност се впуштаат во хомосексуални односи.

Хомосексуалноста е веќе нелегална во таа земја и таквите врски се карактеризираат како спротивставување на „природниот поредок“. Казната за тоа е доживотен затвор. Новиот закон пропишува смртна казна за „отежната хомосексуалност“, која според законот се сексуални односи со лица заразени со ХИВ, како и малолетници и други категории на ранливи лица.

Според законот, осомничениот за „тешка хомосексуалност“ може да биде осуден на 14 години затвор, а кривичното дело „обид за хомосексуалност“ е казниво до 10 години. Иако законот повеќе не ги криминализира оние кои се идентификуваат како ЛГБТ, се предлагаат затворски казни до 20 години за оние кои се залагаат или промовираат ЛГБТ права. Предлог-законот што го изгласаа пратениците ќе му биде вратен на Мусевени, кој може да го потпише или да стави вето.

Мусевени е под притисок од меѓународната заедница да стави вето на законот. Група експерти на Обединетите нации го опишаа нацрт-законот што претходно го усвоија пратениците како „безобразно кршење на човековите права“.