Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

Предлог воведување нови мерки: И децата под 14 години кривично ќе одговараат?

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изнесе предлози кои во иднина би можеле да го намалат извршувањето на кривичните дела, како што се случи денеска во Врачар.

Тој изнесе 10 предлози, од кои некои доаѓаат само од него, како претседател на државата.

1. Освен кога се работи за ловечко оружје – мораториум на дозволите во следните две години

2. Ревизија на сите издадени дозволи за носење оружје

3. Контрола на начинот на кој лицата со дозвола држат оружје (особено контролираат дали малолетните деца имаат пристап до оружје)

4. Контролирајте ја работата на сите полиња за стрелање

5. Пропишување кривична одговорност за лица кои овозможуваат малолетници да дојдат во владение и да ги учат децата да користат оружје

6. Да се ​​разгледа можноста за намалување на кривично-правната граница од 14 на 12 години

7. Заострување на санкциите против давателите на медиумски услуги за содржина што промовира насилство

8. Да се ​​воведат задолжителни шестмесечни нарко тестови во средните училишта

9. Организирање специјални служби за врсничко насилство и мобилни тимови кои веднаш би реагирале

10. Размислете за забрана на пристап до сајтови кои обезбедуваат информации за тоа како да се направи и користи оружје (темна мрежа и длабока веб)