Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Војна во УкраинаСветТОП ВЕСТИ

Британско разузнавање: Русите загубија над 300 луѓе во еден украински напад

Британското Министерство за одбрана објави нова анализа за ситуацијата во Русија, врз основа на информации од нејзините разузнавачи и луѓе на теренот.

Британците велат дека Русите изгубиле над 300 луѓе во еден напад на првиот ден од новата година.

„Русија многу веројатно имала над 300 жртви во нападот на зградата каде што се наоѓаат војниците во Макијавика во близина на Доњецк на 1 јануари 2023 година. Проценуваме дека мнозинството биле убиени или исчезнале, наместо да се повредени“, пишуваат Британците.

По нападот, руското Министерство за одбрана го презеде реткиот чекор јавно да ги признае загубите, велејќи дека загинале 89 лица, додаваат Британците. „Руските функционери веројатно оценија дека е неодржливо да се избегне коментар покрај широките критики на руските команданти за овој инцидент“, објаснуваат тие.

„Разликата меѓу бројот на жртви што Русија ги призна и веројатниот реален вкупен број го истакнува распространетото присуство на дезинформации во руските јавни соопштенија“, се додава.

Ова е веројатно комбинација на намерно лажење што го одобруваат високи лидери и неточно известување од пониски функционери кои ги минимизираат сопствените пропусти, заклучија Британците.