Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

Грција поставува ограда долж целата граница со Турција

Грција ги засилува контролите на границите со Турција во обид да го спречи влезот на илегалните мигранти. Само во изминатата година 260.000 илегални мигранти биле спречени да се обидат да ја преминат границата на земјава, која, како што посебно се нагласува, е и европската гранична линија.

На Атина сè уште и е потребна поддршката од своите европски партнери, како преку соработка на граничните служби, така и преку правична поделба на должностите во решавањето на проблемот со илегалната миграција.

Можноста уште еднаш да се покрене ова прашање кое ја мачи Грција и кое полека се решава беше заедничката посета на амбасадорите на 28-те земји на ЕУ, Швајцарија и Велика Британија на границата со Турција, каде особено покрај реката Марица, се поставува висока ограда од грчка страна пет метри.

Станува збор за делот од границата каде покрај реката во должина од 27 километри веќе е подигната, а наскоро ќе бидат завршени уште 35 километри ограда.

Грчкиот министер за заштита на граѓаните, Такис ​​Теодорикакос, ги потсети амбасадорите во Марица дека само минатата година биле уапсени 1.500 трговци со луѓе, нагласувајќи дека затоа контролата мора дополнително да се зајакне. Јавноста се сеќава на налетот на повеќе од 10.000 мигранти кои се обидоа да ја преминат границата со помош на турската полиција пред три години.

Немирите и нападите на жичената ограда траеја со денови, грчките војници беа гаѓани со камења, употребен е солзавец, додека во позадина десетици илјади нови мигранти чекаа сигнал за обид за преминување на границата, со што Анкара и се закани на Грција во обид да ја уценува Европа.

„Фронтекс, агенцијата за заштита на границите, ќе додели уште 400 лица во Грција, која во моментов има 1.800 граничари, кои ќе се приклучат на службата веќе следниот месец. Од своја страна, Грција продолжува да подига бариера која треба да биде бедем долж целата граница со Турција, долга 192 километри“, рече министерот Теодорикакос.