Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

Турција: Продолжуваат протестите поради палењето на Куранот во Шведска

Протестите во Турција поради палењето на Куранот на саботните демонстрации пред турската амбасада во Стокхолм денеска продолжија во Истанбул, Анкара и некои други делови на Турција.

На протестот пред шведскиот конзулат во Истанбул, околу 250 демонстранти се собраа со зелено знаме со текстот на прогласот на исламската вера, познат како шахада, и транспарент со натпис: „Ја осудуваме исламофобијата поддржана од шведската држава“.

Демонстрантите запалија фотографија на данско-шведскиот политичар Размус Паладан, кој запали копија од Куранот во Шведска.