Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СветВо тренд...

Вечерва е кинеска Нова Година

Како се слави кинеската Нова година – ова се обичаите за кои се верува дека носат среќа и богатство.

Според лунарниот календар, новата година е во знакот на Црноводниот зајак.

Кинеската Нова Година се слави на 22 јануари 2023 година и е година на црниот воден зајак. Еве кои карактеристики треба да ги знаете на кинеската Нова година, како и кои традиции ги практикуваат Кинезите за среќа во текот на целата година.

Кинеската Нова Година оваа година доаѓа само на 22 јануари, кога Кина го слави доаѓањето на 2023 година.

Кинеската Нова Година се слави на различни датуми според лунарниот календар и се забележува за време на втората млада месечина по зимската краткоденица, на 21 декември, означувајќи го почетокот на пролетта. Затоа празникот во традиционалното кинеско име се нарекува Пролетен фестивал.

Новата година во Кина е главната семејна прослава.

На овој празник вообичаено е секој да се врати во својот дом, во местото каде што живеат најстарите роднини од семејството, без разлика каде живеете. Затоа, во овој период се интензивираат претпразничните движења на Кинезите како во земјата, така и низ светот. Сите се обидуваат да се вратат дома пред празничната ноќ и да ја поминат кај роднините.

Влезот во станот или куќата е украсен со натписи на црвена хартија, со желби за просперитет и среќа.

Црвената боја игра клучна улога во прославата на кинеската Нова година. Традиционалната кинеска култура е многу симболична, а на црвената боја и е доделена функцијата на заштита од негативна енергија. Во некои домови Новата година се дочекува во црвена облека, за која се смета дека носи среќа.

Големо значење се придава на темелно чистење пред прославата. Кинезите веруваат дека со чистење на домот и подготовка за празникот, куќата се чисти од неуспеси и тешкотии, ослободувајќи простор за нешто ново и просперитетно. Се што е лошо буквално се исфрла од дома, односно неискористени предмети, стари работи, дотраени работи.

Просторот е ослободен за позитивни промени.

Семејството се собира околу масата како форма на единство и радост. На трпезата најчесто се присутни членови на семејството од неколку генерации. Меѓу главните јадења, се издвојува рибата, која е симбол на богатство и просперитет.

Кинезите веруваат дека јадењето јадења од риба ќе донесе профит и просперитет во наредната година. Се подготвуваат и кнедли кои симболизираат плодност и богатство. Исто така, кнедлите се обликувани како стари монети. Кинеската новогодишна торта е направена од оризово брашно. Симболично, се подготвуваат и „долговечни тестенини“ – колку се подолги нудлите, толку повеќе ја симболизираат желбата за долг, среќен живот.

Изобилство на овошје во облик на тркалезна форма на кинеската новогодишна трпеза како симбол на исполнетост и богатство. Според кинеските верувања, мандарините и портокалите привлекуваат среќа и просперитет. Речиси секоја кинеска куќа има мандарина со овошје за Нова година како алтернатива на елката.

По празничната вечера на новогодишната ноќ, никој не легнува, за да не ја пропушти својата идна среќа. Кога ќе останат будни за Нова година значи: „Заштити ја годината“.

Во Кина, исто така, разменуваат подароци, имаат посебни честитки.

Вообичаено е на кинеската Нова година да се подаруваат црвени пликови полни со одредена сума пари, кои обично им се даваат на децата.

Поставувањето огномет во Кина не е само забава, туку и древна традиција. Тие веруваат дека светлината и крцкањето ја бркаат лошата енергија.