Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

Унгарскиот премиер ја обвини Америка дека профитира од конфликтот во Украина

Премиерот на Унгарија, Виктор Орбан, смета дека Соединетите Американски Држави дефинитивно имаат корист од конфликтот во Украина, додека во економска смисла, Европејците се главните жртви.

– Оние кои претрпеа штета од погрешната политика на санкции и војната се Европејците. Америка дефинитивно ја добива војната, додека Европа губи. Што се однесува до Русија, сè уште е дискутабилно дали сега победуваат или губат, но ако зборуваме за пари – не губат толку. Генерално, во економска смисла, со сигурност може да се каже дека единствениот, поточно најголемиот губитник во целиот овој конфликт е Европа – изјави Орбан за радио „Кошут“.

Тој рече и дека ЕУ нема храброст да признае до кој степен е погрешна политиката на санкции против Русија.

– Унгарија нема сила да го промени начинот на размислување на големите земји бидејќи политиката на санкции против Русија веројатно ќе продолжи и покрај тоа што не покажува никаква ефикасност – додаде тој.

Претходно Орбан изјави дека Европа губи откажувајќи се од руските енергетски извори во корист на американските, бидејќи е принудена да плати пет до десет пати повеќе за нив.