Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Војна во УкраинаСвет

Русија користи затвореници за да произведе повеќе оружје

Британското Министерство за одбрана го објави својот дневен извештај за ситуацијата во Украина. Тој наведува дека рускиот одбранбен сектор многу веројатно вработува затвореници за да ги исполни барањата за производство.

Во ноември 2022 година, Уралвагонзавод (УВЗ), најголемиот руски производител на тенкови, изјави за локалните медиуми по состанокот со Федералната служба за казни (ФСИН) дека ќе вработи 250 затвореници.

Во Русија постои долга традиција на затворска работа, но од 2017 година, принудната работа е повторно воведена како посебен вид затворска казна. ФСИН има повеќе од 400.000 затвореници под своја јурисдикција и често е обвинет за екстремна бруталност и корупција, пишува Министерството за одбрана.

Затворската популација претставува за руските лидери уникатен човечки ресурс што тие можат да го користат за поддршка на „специјалната воена операција“, со оглед на тоа што сè уште има недостиг од доброволци.

Затворската работа е многу веројатно во голема побарувачка од производителите на релативно ниско-технолошки оружја како што е UVZ, кои речиси сигурно се под силен притисок да го зголемат производството.