Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

Шведска гради нови нуклеарни реактори

Шведскиот премиер Улф Кристерсон рече дека ќе поднесе предлог-закон до парламентот со кој ќе се дозволи изградба на нови нуклеарни реактори.

Кристерсон на прес-конференцијата изјави дека нивната цел е да го зголемат производството на електрична енергија и да ја зајакнат енергетската безбедност.

„ Подготвуваме закони кои ќе овозможат изградба на нуклеарни реактори на неколку места“ рече Кристерсон.

Тој додаде дека законот, за кој вели дека е отворен за консултации, ќе стапи на сила во март 2024 година.