Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СветТОП ВЕСТИ

Организацијата за зачувување на природата: Бројот на пингвини и ирваси е во нагло опаѓање

Ирвасите и царските пингвини се меѓу видовите што ги истакна еколошката организација WWF оваа година за да ги илустрираат заканите со кои се соочуваат илјадници животни ширум светот. Илјадници видови се соочуваат со намалување на популацијата и зголемен број закани, објави организацијата во својот годишен извештај.

„На меѓународната црвена листа сега се наведуваат повеќе од 42.100 животински и растителни видови како загрозени“, соопшти организацијата. Во 2000 година, најголемата светска популација на диви ирваси во регионот Таимир на рускиот Арктик се состоеше од еден милион животни. Денеска останаа само една четвртина од нив, велат од WWF, а како главни причини ги наведуваат климатските промени и ловокрадството.

Организацијата ги издвои и царските пингвини, велејќи дека оваа година ништо не е направено за подобра заштита на видот. „Со сегашното ниво на емисии на стакленички гасови, меѓу 80 и 100 проценти од сите познати колонии на царски пингвини се во опасност од исчезнување до 2100 година“, соопшти WWF.
Од оваа организација исто така потсетуваат на масовното угинување на рибите во реката Одра, која тече меѓу Германија и Полска.

Во август, илјадници риби беа пронајдени мртви во Одра. Експертите веруваат дека причината за масовното изумирање на рибите е ослободувањето на сол во комбинација со ниското ниво на вода и високите температури, што доведе до масовно размножување на отровниот вид алги.

WWF, исто така, истакна позитивни примери за зачувување на видовите, вклучително и популациите на тигри во Непал кои добро закрепнуваат, како и грбавите китови во Австралија. Овие животни беа отстранети од списокот на загрозени видови поради значително зголемување на популацијата. Сепак, потребни се дополнителни мерки за заштита на китовите од закани како што се риболов и загадување, велат од организацијата.