Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarСвет

Сите што беа денеска во Германија ја добија истата порака на мобилен во 11 часот – еве за што се работи

Во рамките на националниот ден на предупредување, денеска, 8 декември, точно во 11 часот во Германија се огласија сирените, а жителите предупредуваа добиваа преку своите мобилни телефони.

Станува збор за тоа како федералната влада, државите, општините и окрузите ги тестираа уредите за предупредување за катастрофи во четвртокот.

Жителите на Германија во иднина треба да бидат известени за опасни ситуации со помош на разни уреди за предупредување.

За таа цел во Германија точно во 11 часот беа активирани различни уреди како радио и телевизија, дигитални градски табли или апликации за предупредување.

Ова беше прв пат во Германија да се испрати порака на највисоко ниво на предупредување до десетици милиони мобилни телефони.

Пораките се испраќаат од системот како радио сигнали испратени до сите компатибилни уреди во опсегот на радио ќелијата, па оттука и името „Емитување на ќелии“. Пораката изгледа како СМС.

Никој не треба да има инсталирани апликации за предупредување за да ја добие пораката, која стигнала и до луѓе со не-паметни мобилни телефони.

Исто така, пораката ја примија сите кои денеска во 11 часот беа на германско тло.