Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СветТОП ВЕСТИ

Гутереш: Човештвото стана „оружје за масовно уништување“ на планетата

Човештвото стана „оружје за масовно уништување“ и време е да ставиме крај на нашата „војна со природата“, рече генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, повикувајќи ги земјите да донесат храбри одлуки, на официјалното отворање на COP15 за биодиверзитетот.

– Со нашиот ненаситен апетит за неконтролиран и нееднаков економски раст, човештвото стана оружје за масовно уништување на планетата – предупреди тој на почетокот на конференцијата во Монтреал, на која гледа „можност да се запре оваа оргија на уништување“. .

Откако дојде на функцијата генерален секретар на ОН во 2017 година, Гутереш ја стави борбата против климатските промени еден од неговите приоритети. Неговиот страстен говор на почетокот на конференцијата COP15 покажува дека во срцето ја има судбината на флората и фауната и загрозените екосистеми – кризи кои се меѓусебно поврзани.

Гутереш зборуваше по канадскиот премиер Џастин Трудо, чиј настап беше прекинат со удирање на тапаните од десетици домородни претставници.

„Геноцид на домородните народи = екоцид“, „Ако сакате да ја зачувате биолошката разновидност, престанете да ги окупирате нашите земји“, пишуваше на транспарентот што го држеа неколку минути проследено со аплауз од дел од салата, по што беа мирно придружуван кон излезот.

COP15 мора да се соочи со големи предизвици: на милион видови им се заканува исчезнување, една третина од земјата е сериозно деградирана, плодната почва исчезнува, а океаните брзо се влошуваат поради загадувањето и климатските промени.

Хемикалии, пластика и атмосферско загадување ги задушуваат копното, водата и воздухот, а затоплувањето на планетата поради согорувањето на фосилните горива предизвикува климатски хаос – со топлотни бранови, шумски пожари, суши и поплави.

Повеќе од 190 земји учествуваат од 7 до 19 декември на конференцијата COP15 за биолошка разновидност со цел да се постигне договор за природата за следниот десетгодишен период. Но, исходот од преговорите за дваесет цели кои треба да ги зачуваат екосистемите до 2030 година се уште е неизвесен.

– Денеска не сме во хармонија со природата, напротив, свириме многу поинаква мелодија, која е какофонија на хаос свирена на инструменти на уништување – заклучи генералниот секретар на ОН.