Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

Аргентинскиот потпретседател осуден на шест години затвор

Аргентинскиот суд ја осуди потпретседателката Кристина Фернандез де Киршнер на шест години затвор и ја лиши од вршење јавна функција, иако има имунитет како државен службеник.

Моќниот потпретседател нема веднаш да оди во затвор и се очекува да поднесе жалба на пресудата, па случајот најверојатно ќе се влече низ судовите со години. Фернандез де Кирхнер беше два мандата како претседател меѓу 2007 и 2015 година и има многу поддржувачи, особено по обидот за атентат врз неа во септември.

Таа беше обвинета за корупција при доделувањето јавни работи додека беше претседател, што таа го негира.

Судот пресуди дека таа е виновна за „нечесно владеење“ во случајот познат како „Вијалидад“ во кој градежниот магнат Лазаро Баез исто така беше осуден на шест години затвор.

Обвинителите тврдеа дека договорите за јавни работи и биле доделени на пријателка, Фернандез де Кирхнер, кој ги вратил парите на неа и на нејзиниот покоен сопруг, Нестор Кирхнер, исто така поранешен претседател.