Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СветТОП ВЕСТИ

Ѓукановиќ: Сакаме да веруваме дека сликите од 90-тите се зад нас и дека сме мудри да изградиме подобра иднина на Балканот

Триесет години по соочувањето со огромниот прилив на бегалци од поранешна Југославија и свесен за предизвиците со кои се соочува Европа и меѓународната заедница во услови на руска агресија врз Украина, ве уверувам во непоколебливата посветеност на Црна Гора за соработка, хуманост и споделување на товарот. Сакаме да веруваме дека сликите од 90-тите се зад нас и дека сме доволно мудри да не го заборавиме минатото и да изградиме подобра и побезбедна иднина на Балканот, рече претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, на „30 години на УНХЦР во Црна Гора“ церемонија.

Ѓукановиќ вели дека Црна Гора е горда на соработката со УНХЦР и постигнатите резултати.

– Ми претставува огромно задоволство да ви се обратам по повод 30-годишната работа на Програмата на Високиот комесаријат за бегалци на Обединетите нации во Црна Гора – тридецениско партнерство, несебична посветеност, хуманост и постојана борба за давање поддршка и засолниште за најранливите и ранливи – за луѓето лишени од топлината на домот, безбедноста и својата земја, прогонети или принудени да ги напуштат своите огништа под налетот на војната, нетрпеливоста и омразата, гладот ​​или сиромаштијата – рече Ѓукановиќ.

УНХЦР, потсети Ѓукановиќ, дојде во Црна Гора во 1992 година кога се соочи со првите бранови бегалци и раселени лица од југословенските републики разурнати од војна.

– Тоа беше сосема нов, непознат предизвик за нас. Оттогаш, УНХЦР е незаменлива сила и поддршка за црногорските институции, невладините и хуманитарните организации во приемот, грижата и барањето решенија за десетици илјади луѓе. Прво дојдоа Србите од Хрватска, потоа Србите и муслиманите од БиХ, а потоа Албанците, па Србите и Црногорците од Косово. За големината на хуманитарниот предизвик на кој Црна Гора и УНХЦР требаше да одговорат најдобро говори фактот што на крајот на деведесеттите бегалците и раселените сочинуваа повеќе од една петтина од нашето население – нагласи претседателот на Црна Гора.

Затоа, рече Ѓукановиќ, денеска е можност да изразиме „голема благодарност до Програмата на Високиот комесаријат за бегалци, бројните меѓународни донатори и народот на Црна Гора, за неизмерната помош и поддршка со која успеавме ширум да ја отвориме вратата во исклучително тешки времиња и да обезбедиме безбедно засолниште за сите на сиромашните, без да ги прашуваме за религијата и нацијата“. И во исто време, посочува, зачувај го мирот и ја зајакнува меѓународната хармонија, како единствена екс-ју република каде што немало војна и уништување во војна.

– Во годините што следеа по смирувањето на ситуацијата на Балканот, особено по обновувањето на црногорската независност во 2006 година и издигнувањето на претставништвото на УНХЦР на канцелариско ниво, што е вообичаено за работа во суверени држави, продолживме блиската соработка во барање трајни решенија за бегалците и раселените лица и дефинирање на нивниот правен статус. Црна Гора е важен дел од големиот регионален проект за домување, кој за првпат ја потврди подготвеноста и одговорноста на земјите од регионот да го олеснат доброволното враќање или локалната интеграција преку соработка, почитувајќи го правото на избор на секој човек поединечно. На овој план се постигнати значајни резултати, додека спроведувањето на усвоените решенија се уште е во тек – посочи Ѓукановиќ.

Според него, кога брановите на миграција, придружени со зголемување на бројот на баратели на азил и лица без државјанство, го зафатија Медитеранот, Западен Балкан го доби епитетот на една од најдинамичните миграциски рути.

– Сето тоа влијаеше на поместување на фокусот на соработката на прашањата за азил и бездржавјанство и фокусирање на партнерската улога и одговорност на Црна Гора кон она што е заедничка безбедност на Европа и заштитата на европските граници – додава Ѓукановиќ.